Apartheid in een potti

Deze week besloot speelgoedfabrikant Fisher-Price een Zwarte Piet-poppetje uit zijn assortiment te halen. Dit na klachten vanuit Nederland dat het figuurtje racistisch zou zijn. Inmiddels breidt de discussie zich razendsnel uit. Tegenstanders van Zwarte Piet zien hun kans schoon en pakken door. Naar verluidt brengt Albert Heijn vanmiddag via een persbericht naar buiten dat Duo Penotti eveneens uit het assortiment wordt gehaald.

Voor veel klagers, zo onthult een goed ingevoerde bron binnen het concern, is Duo Penotti (“twee kleuren in een potti”) pure apartheid. Daar waar onze multiculturele samenleving een smeltkroes van culturen zou moeten zijn, zitten de witte en bruine pasta van Duo Penotti ongemengd in de pot. Klagers vragen zich in boze mails en telefoontjes aan de grootgrutter af waarom. Wat vooral steekt, is dat voorin de pot, direct achter het etiket, altijd de witte pasta zit – en achterin de pot pas de bruine. „Net zoals vroeger in Amerikaanse schoolbussen kleurlingen altijd achterin moesten plaatsnemen,” aldus Quinsy Gario, voorzitter van de actiegroep „Duo Penotti apartheid in een potti.”

In het diepste geheim heeft de Albert Heijn-directie overleg gevoerd met de actiegroep. Het verweer van de grootgrutter dat het hier zou gaan om “traditioneel kinderbeleg” werd door Quinsy resoluut van tafel geveegd. Hij vroeg zich hardop af of de directieleden ook zo zouden denken wanneer ze een lid van de Ku Klux Klan of Adolf Hitler een boterham met Duo Penotti zouden zien eten. Bovendien begreep hij niet waarover Albert Heijn zo moeilijk deed. „Alsof wij al het Hollandse broodbeleg willen verbieden! Onzin. Dit gaat om één enkele pasta die, als je je ogen opent en nadenkt, staat voor apartheid in haar puurste vorm.”

De directie ging pas overstag toen Quinsy dreigde een klacht bij de Verenigde Naties in te dienen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zou zich dan buigen over de vraag of Albert Heijn broodbeleg verkoopt dat rassenscheiding propageert. Beseft de directie wel wat dat nieuws met het marktaandeel van Albert Heijn zou kunnen doen?

Enfin, de belangrijkste passage uit het AH-persbericht kon mijn bron me ook al geven. „Wat voor de één broodbeleg is, is voor de ander een kwetsende herinnering aan een vreselijke tijd. Duo Penotti roept bij donkere mensen van wie de (groot)ouders door apartheid werden onderdrukt, pijnlijke associaties op. Daarom wil Albert Heijn dit product niet langer in haar winkels verkopen. We bieden onze oprechte excuses aan, aan eenieder die door deze hazelnootpasta is gekwetst.”

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!