Emile Ratelband meest irritante BN’er

Het jaar is nog niet voorbij, maar de meest irritante Nederlander van 2007 is nu al bekend: Emile Ratelband. Weekblad Nieuwe Revu organiseerde de verkiezing en het moet gezegd: Ratelband won met overmacht. Honderd irritante BN’ers prijkten op de long list, maar toch noemde 23,3 procent van de ondervraagden spontaan de naam van Ratelband. Op een gedeelde tweede en derde plaats eindigden Gordon en Patty Brard met 17,4 procent. Verder hoge klasseringen voor Geert Wilders, Gerard Joling en Wouter Bos.

Ratelband dus afgetekend winnaar. Dat is knap, want ik zou bijna zeggen: Emile Ratelband, wie is dat ook alweer? De zelfbenoemde positiviteitsgoeroe was dit jaar nauwelijks in het nieuws. Oké, hij trouwde en werd voor de zesde keer vader, maar daar is weinig irritants aan. Of het zou de gedachte moeten zijn dat Ratelband zich stug voortplant.

Nee, dan 2006 en eerder. Toen timmerde Ratelband pas aan de weg! Altijd aandacht trekken, altijd mensen shockeren. Uitermate vermoeiend. Hij noemde Bin Laden een “verlicht denker” en de aanslag op de Twin Towers “gerechtvaardigd”. Ik heb hem ooit gevraagd waarom hij zoiets zei en kreeg toen een warrig verhaal te horen over het aanboren van een nieuwe groeimarkt. Ratelband voor een zaal vol zelfmoordenaars. Zoiets.

En verder? Verder wilde hij zijn eerste dochtertje Tjakkalotte noemen en stalde hij een leeuw in zijn achtertuin. En o ja, hij is beschikbaar als spreker bij uitvaarten. Voor slechts 2500 euro. Misschien is dat het beeld wat mensen irriteert: Ratelband die met een mond vol cake heel hard “TSJAKKAAAA!” roept.

Maar waarom nu uitverkozen tot meest irritante Nederlander van 2007? Bij mij viel het kwartje pas toen ik las dat de villa van Ratelband voor 2,9 miljoen euro te koop staat. Emile vertrekt naar Madagascar, een eiland ten oosten van Afrika. Hij gaat zich helemaal richten op de Arabische wereld. Zijn uitverkiezing tot meest irritante Nederlander van 2007 moeten we dan ook zien als een Lifetime Achievement Award. Een prachtig hommage. Gefeliciteerd Emile! En een goeie reis.

2 reacties op “Emile Ratelband meest irritante BN’er”

  1. Niet cool man, toegeven dat je ooit tot zijn toehoorders hebt behoord. Een vènt luistert niet naar zo’n fluim, die negeert dat. Laat staan dat die dat ding ook nog aandacht schenkt in z’n stukjes. Volgende keer beter. Groeten, Jantim

  2. Emile Ratelband zou beter de ‘grootste mafketel van Nederland’ prijs winnen. Ik verwacht nog steeds dat hij een keer toegeeft dat hij ons al tien jaar aan het lijntje houdt. Hoe kan je anders al die tijd zoveel onzin voortbrengen en toch zo zeker van je zaak blijven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top