Keuzestress

Met scholieren en studenten is het altijd wat. Nu lijden ze weer massaal onder keuzestress, want: welke studie te kiezen uit dat enorme aanbod? Of zoals een student het verwoordt in Het Parool: “Ik ben bang om de verkeerde keuze te maken.”

Wat raar. Mij lijkt het juist een feest. Lekker shoppen bij al die opleidingen. Alsof je in een Italiaanse ijssalon uit ontelbaar veel smaken mag kiezen. Wie wil dat nu niet? Nou, studenten dus. Eentje klaagt: “Er is zo ontzettend veel om uit te kiezen, dus hoe weet je zeker dat het de juiste studie is?”

Een onbegrijpelijke vraag. Immers, als je de keuze hebt uit vele honderden studies, is de kans dat je een studie kiest die goed bij je past, vele malen groter dan wanneer je de keuze hebt uit bijvoorbeeld tien studies. Dus wees blij met de overvloed! Kies gewoon een ijsbolletje dat jou lekker lijkt!

Maar nee hoor, het moet per se het allerlekkerste ijsbolletje zijn. Want, denken studenten, je studiekeuze bepaalt de rest van je leven. Dat klopt. Tenminste, wanneer je de illusie hebt dat het leven van A tot Z te plannen is. De realiteit is anders. Het overgrote deel van alle studenten vindt uiteindelijk een carrière die hooguit indirect in het verlengde van hun studie ligt. Het leven is namelijk een ontwikkeling. Op je dertigste ben je niet meer de persoon die je op je twintigste was. En als je veertig bent, ben je niet meer de persoon die je op je dertigste was. En zo verder.

Dus nu de hamvraag: was een studie ‘verkeerd’ wanneer je er uiteindelijk je brood niet mee verdient? Wie daarop met ‘ja’ antwoordt, heeft niets van het leven begrepen.
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!