Hallo kinderen! Welkom in het Nederlands Slavernij Museum. Een museum over onze koloniale geschiedenis, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Acceptatie. Je volgt de audiotour. Druk op het cijfer 1 van je mp3-speler.
In de centrale hal valt meteen het twaalf meter hoge marmeren beeld van Quinsy Gario op. De grote aanjager van het Zwarte Pieten-debat. Dat was in de tijd dat het kabinet weigerde de herdenking van de slavernij te subsidiëren. Gelukkig is dat nu allemaal anders! Quinsy Gario kreeg in 2024 de Nobelprijs voor de Vrede. Heel Nederland is trots op hem! Wie weet word jij ook nog eens zo wijs en beroemd! Druk op het cijfer 2.
Dit is de Zaal van Zwarte Piet. Het is anno 2028 moeilijk voor te stellen, maar slaven leefden vroeger niet alleen op plantages, maar ook op daken van huizen. Nederlanders zagen Zwarte Piet als de domme knecht van Sinterklaas. Zijn slaaf! Zal ik eens iets heel ergs vertellen? Tegenover het buitenland deed Nederland net alsof deze vorm van slavendrijverij een onschuldig kinderfeest was. Gemeen hè! Maar Nederlanders deden nog veel meer geniepige dingen. Daarover meer in de volgende zaal. Druk op het cijfer 3.
Je bevindt je nu in de filmzaal. Slaven kregen er flink van langs met de zweep. Om net te doen alsof dat normaal was, werden propagandafilms vertoond waarin slaan met het zweepje werd verheerlijkt. Zoals Fifty Shades of Grey uit 2015. Boordevol mensen die het zogenaamd fijn vinden om vastgebonden en afgeranseld te worden. Kijk maar eens naar het fragment. Waarom denk jij dat die naakte mevrouw met dat leren balletje in haar mond zo kreunt? Precies, ze heeft pijn! Haar billen zien helemaal rood. Zo gaan wij in Nederland niet met elkaar om! Druk op het cijfer 4.
Je betreedt nu de Zaal der Verdraagzaamheid. Slavernij leidt altijd tot buitensluiting. Zie je die vijf meter hoge muur? Het is een exacte replica van de muur die moslims in Gouda moesten bouwen, enkel en alleen om zichzelf te kunnen zijn. Dat is toch verschrikkelijk? Stel je voor: papa en mama krijgen bezoek. Dan kopen zij toch hapjes en drankjes die hun gasten lekker vinden? En niet wat zij zelf lekker vinden? Nou dan! Daarom is het zo goed dat Nederlanders zich aanpassen, het hun gasten naar de zin maken en alles doen om hen niet te kwetsen. Want kwetsen gebeurt niet alleen met een zweepje. Ook met woorden. Of een gemene tekening.
Gelukkig is het sinds 2026 bij wet verboden te kwetsen. Je kwetst iemand wanneer hij of zij zich gekwetst voelt. Daarom is het beter gewoon je mond te houden, zodat iedereen zijn leven in vrijheid kan vieren. Spreken we dat af? Mooi!
Ik heb er weer van genoten Luuk!!!!
Verder durf ik nix meer te schrijven.
Heerlijke satire!
Je bent weer goed bezig geweest, een goede column!
Bedankt.
Geweldige column! Ik kan nu verder dus gewoon mijn mond houden!:)
+10 voor Luuk’s column – heerlijk.
Toch ook een +1 voor Willem’s stukje, jammer dat hij de humor van het stukje van Luuk gemist lijkt te hebben, toch een leuke opfrisser van ons onfris verleden.
En dan te bedenken dat er op dit moment meer slaven in de wereld aan het werk zijn onder barre omstandigheden dan ever before. Laat Gario daar eens iets echt nuttigs gaan doen
Echt mooi, ik kan niet wachten om er heen te gaan!
Te weinig wist ik over de slavernij, nog minder leerde ik over de slavernij.
Toch merk ik grote verschillen tussen mijn Surinaamse en Ghanese vrienden in de beleving en herinnering van het Nederlandse aandeel in de driehoekshandel tussen Nederland, West-Afrika, Suriname en Nederland.
Maar voor veel Nederlanders schaam ik mij. Alsof er alleen maar stoere verhalen zijn te vertellen over de Nederlandse rol in de slavernijhandel ……
Vriendelijke groet,
De slavernij is een zeer beschamend onderdeel van de geschiedenis der mensheid. Het meest onderbelicht is het feit, dat de Afrikaanse stammen onderling knokten om de verliezers te kunnen verkopen.. De opkopers waren handige jongens uit Europa (Denen, Zeeuwen uit de Republiek en dan bedoel ik het hedendaagse Nederland) Portugal en dan vergeet ik er nog wel een paar. Eigenlijk een voorloper van de Europese Gemeenschap. Ik denk niet dat er werd betaald met euro’s.
Ik denk met zilveren en gouden dukaten en hoe het geld vroeger heten mocht.
En natuurlijk de Arabieren van toen, de voorouders van de huidige oliesjeiks.
Dus: Als het om dit onderwerp gaat heeft de hele mensheid boter op het hoofd en velen met oud geld die nu in de quote 500 staan met oud geld hebben dit te danken aan “het zwarte goud”.
Vooral sterke zwarte inwoners van Afrika waren geliefd als slaven, aan Bosjesmannen hadden zij niks, te klein en te zwak.
Graag een museum dat hier aandacht aan schenkt.
En de heer Q. Dario is gewoon een vervelende aandachttrekker die misbruik maakt van de diverse vormen van publiciteit die dit onderwerp met zich mee brengt .
De heer Q.D. is iemand, die omdat hij toevallig zwart is misbruik maakt hiervan.
Als hij een rode neus had zou hij de clowns vertegenwoordigen, als hij een blauwe arm had zou hij de Vereniging ter Behartiging Der Blauwe Armen vertegenwoordigen…Kortom, de heer Dario is net als Patricia Paay en haar collega’s…Vul zelf maar in….
Aandacht ! Aandacht, Aandacht !
Zielige man. Ik stel voor in het jaar 2026 een Standbeeld op te richten Voor Het Meest Zielige Zielepietje In Het Land Der Zielepieten:
Quinsy Dario !
Applaus ! Applaus !
Heb ik iets gemist?
Quinsy Dario, wie is dat?
Of is dit een voorbeeld van geschiedvervalsing en verdraaiing van de feiten.
Rondom de slavernij zijn er maar weinigen die zich echt in dit onderwerp hebben verdiept.
Misschien is het daarom dat Nederland de slavernij zo laat heeft afgeschaft.
Misschien is het daarom dat Nederland nog steeds met de naweeen van de slavernij worstelt.
Vriendelijke groet,