Billenkoek van Google Pagerank

Mail van het Amerikaanse bedrijf ZTMC. Of mijn website Koelman.com bereid is vier klein tekstlinkjes onderin de footer te plaatsen. Ze hebben er 60 dollar per maand voor over en betalen vooruit.

Nee maar, 720 dollar op jaarbasis voor vier kleine tekstlinkjes, helemaal onderaan de pagina? Daar kun je mooi van op vakantie. Zou het echt waar zijn? Even googelen op ‘ZTMC’. De eerste bevindingen zijn bemoedigend. Allemaal positieve feedback. Websites die door ZTMC werden benaderd en met het bedrijf in zee gingen, melden op fora dat ze netjes zijn uitbetaald, steeds aan het begin van de maand.

Het ziet er warempel naar uit dat ik eindelijk eens geld ga verdienen met mijn website. Dit is nog eens andere koek dan dat schrapen via Google Adsense. Meer dan een paar dubbeltjes per dag levert die onzin me niet op. Maar ja, wie klikt er nu op Google ads? Ik in ieder geval nooit.

Maar wacht eens even. Wie klikt er überhaupt op die vier kleine tekstlinkjes van ZTMC? Ook helemaal niemand, toch? Snel verder googlen. En daar gebeurt het. Iemand meldt iets gehoord te hebben over een ‘ban’ van Google. En hopla, daar komt de aap uit de mouw. Sites die tekslinkjes van ZTMC plaatsen, krijgen billenkoek. Ze verliezen hun Google PageRank.

Google PageRank? Het zal wel aan mij liggen, maar daar had ik nog nooit van gehoord. Blijkt mijn eigen site een ‘PR6’ te zijn (je eigen PageRank checken kan hier). Even hoog als GeenStijl. Zozo, en wat kopen wij daar dan voor? Welnu, kort door de bocht gezegd: hoe hoger de PageRank, des te hoger je pagina’s binnen de zoekresultaten van Google verschijnen.

Daar maakt ZTMC gebruik van. De vier kleine tekstlinkjes missen de ‘nofollow-link’, terwijl Google van websites eist dat zij deze gebruiken bij betaalde links. ‘Nofollow’ is namelijk een stukje html-code dat ervoor zorgt dat de spiders van Google de hyperlink niet volgen, zodat deze niet van invloed is op de ranking binnen Google. Zo blijven de zoekresultaten ‘schoon’, want volgens Google is een betaalde hyperlink geen ‘eerlijke’ link.

Ik snap de redenatie. Maar aan de andere kant: wat geeft Google het recht zich te bemoeien met de wijze waarop ik met hyperlinks omga op mijn eigen website? Is hier niet gewoon sprake van een gat in de Google algoritmes? En waarom dicht Google dat gat niet in plaats van websites te dwingen er geen gebruik van te maken?

Het is de arrogantie die we kennen van Microsoft. Waarom zou Google het gat dichten? Wie niet voldoet aan de regels die Google stelt, krijgt straf en wordt uiteindelijk geexcommuniceerd. Het is de digitale dood. Want wie niet wordt gevonden via Google, die bestaat online niet.

Ik heb de tekstlinkjes niet geplaatst. Ga maar na: na verloop van tijd verlies je je PageRank. Dat scheelt handenvol bezoekers én maakt je website niet langer interessant voor bedrijven als ZTMC. Het gevolg: geen 60 dollar per maand meer én je bestaat niet meer voor Google.

Best, prima. Ik zal er geen boterham minder om eten. Maar wat me wel bezig houdt, is de macht van Google. De zoekgigant is heer en meester over het internet. Lig je er bij hen uit, kun je het schudden.

Eén bedrijf dat – als het wil – de regels bepaalt. Waar eindigt zoiets? Of beter gezegd: waar is Nelie Kroes wanneer je haar nodig hebt?

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!