Digitaal paalzitten

Bestaat het nog? Paalzitten, bedoel ik. Het is de heroïek van het boerenland. Neem nu Arie den Heijer, wereldkampioen op zijn zestiende en de Johan Cruijff van het paalzitten. Hij schijnt een customized paal te hebben waarvan het hout speciaal uit naaldwouden in Canada is geïmporteerd. Prachtig om deze paalzitgigant live aan het werk te zien. En met live bedoel ik live, want paalzitten is een sport waarbij je het gras en het brakke water moet kunnen ruiken.

De website www.paalzitten.nl bewijst die stelling. De laatste update dateert alweer van 2003; dat is in internettijd eeuwen geleden. Ronddwalen op paalzitten.nl is als een oude, vervallen boerenschuur betreden, scheefgezakt na vele eeuwen bewoning. Paalzitten.nl is voer voor internetarcheologen, want ook hier heeft de tand des tijds zijn sporen achtergelaten. Zoals houtrot de spanten van de boerenschuur wegvreet, zo is het gastenboek ten prooi gevallen aan een viagra-spammer. De boel is inmiddels ingestort.

Zien we daar iets dat moet lijken op een weblog? Maandag 4 augustus 2003 wordt om 22:20 uur gemeld dat Maurice Duinkerken na 44 uur paalzitten de pijp aan Maarten heeft gegeven. Marusha, een andere deelneemster, houdt vol. Zij is vast van plan het damesrecord paalzitten te breken. Twee dagen later, op woensdag 6 augustus 2003, meldt de website in alle vroegte (04:45 uur): ‘beide dames zitten nog. Later meer.’ En een dag later om tien over vijf in de ochtend: “Afgelopen avond om 21.30 uur is het record van de dames verbroken. Beiden zien er nog redelijk fit uit, en willen een poging doen het record van 178 uur te gaan verbreken.” Hier stopt de verslaggeving. De makers van de site moeten plots het licht hebben gezien. Paalzitten leent zich niet voor internet. Heroïek van het boerenland laat zich niet vertalen in bits en bytes.

Hoe gruwelijk is dan ook het wk-webcamzitten, het enige wereldkampioenschap waar alleen Nederlanders aan meedoen. Tien deelnemers hangen vijf dagen en nachten lang met hun hoofd voor een webcam. Toeschouwers bepalen elke dag welke twee deelnemers afvallen. Degene die uiteindelijk overblijft, mag een jaar lang gratis wonen. Mijn favoriet is Kirsten (haar motto: ‘niet goed, niet gek, maar goedgek!’). Afgelopen woensdag heb ik een half uur naar haar gekeken terwijl ze probeerde zoveel mogelijk rietjes in haar mond, neus en oren te stoppen.

Wie verzint zo’n WK? SNS Bank blijkt achter de wedstrijd te zitten. De bank wil het publiek laten kennismaken met haar nieuwe webcamdienst Live@dvies. Voortaan kun je namelijk niet alleen chatten met je hypotheekadviseur, maar hem ook zien. Jazeker, alle hypotheekadviseurs van SNS Bank beschikken sinds kort over een webcam die ze heel handig in hun usb-poort kunnen pluggen. Mijn buurman heeft zo’n ‘Live@dvies gesprek’ gehad en het werkt voor geen meter. Een beetje staren naar een gezicht dat schokkerig en vertraagd reageert, alsof je live in contact staat met de bemanning van de Space shuttle Colombia, net voor de crash.

En wat is er eigenlijk zo bijzonder aan dat ‘live advies’? Ik bedoel: als je de hypotheekadviseur belt, krijg je toch ook ‘live advies’ zonder de deur uit te hoeven?
Dat ziet de pr-dame van de bank toch echt heel anders. SNS Bank begeeft zich met dit revolutionaire project namelijk op de ‘catwalk of innovation‘. Sterker nog, dankzij de nieuwe webcamdienst is SNS Bank dit jaar op het Nationale Hypothekencongres uitgeroepen tot ‘Hypotheekvernieuwer van het Jaar’.

Dat is geen antwoord op mijn vraag. Voorzichtig informeer ik nogmaals wat er mis is met bellen. “Of – en misschien zeg ik nu wel iets heel geks – even langs gaan bij de bank?” Is dat uiteindelijk niet veel handiger?

“Maar meneer toch!” Haha, bellen. Of langsgaan, ja, nu nog mooier. Dat zou wat zijn. Hoe kom ik er toch op. De dame van de SNS Bank kirt om zoveel onbenul. Of ik ooit heb gehoord van ‘virtuele warmte’? Nee? Nou, dat is toch echt wat de moderne consument wil. En de webcam, die zorgt daarvoor.

Virtuele warmte, het woord alleen al. Het enige wat ik mij bij virtuele warmte kan voorstellen, is een oververhitte harde schijf. Maar als ik dat wil melden, heeft de vriendelijke dame de verbinding alweer verbroken.

Het stemt treurig, dit soort gebruik van moderne technieken, als je daar de webcam tenminste nog onder mag scharen. Jammer dat de hypotheekjongens van SNS Bank niet zo slim zijn als de lieden achter Paalzitten.nl. Die hadden het tenminste net op tijd door. Het is voor sommige mensen waarschijnlijk nauwelijks voor te stellen, maar er zijn zaken in het leven waarbij je internet toch echt niet nodig hebt.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!