De NSA in je broekje

Een unicum: KPN en Tele2 die een wetsvoorstel ‘ongrondwettelijk‘ noemen. Het gaat om de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Als deze eenmaal door de Kamer is geloodst, mogen de AIVD en MIVD alle Nederlanders bespieden. Massaal, iedereen is doelwit. Ja, jij ook.

Wat zeg je? Je wordt nergens van verdacht? Dat is ook helemaal niet nodig onder de nieuwe afluisterwet, net zo min als toestemming van een rechter. Eén paraaf van de minister is voldoende om duizenden, zo niet honderdduizenden Nederlanders tegelijk af te tappen. Deze afluisterwet is een vrijbrief voor inlichtingendiensten om te doen en te laten wat ze willen.

Ik overdrijf niet. Jouw complete handel en wandel mag straks afgevangen en geanalyseerd worden. Niet alleen je telefoongesprekken en e-mails, maar ook alle websites die je bezoekt én alle berichten die jij verstuurt, bijvoorbeeld via WhatsApp. Al deze data worden jarenlang bewaard én in bulk uitgewisseld met buitenlandse veiligheidsdiensten, zoals de NSA. Dus mocht je vanachter jouw krantje mompelen dat je toch niets te verbergen hebt: bedenk dan goed dat iets wat toevallig in Nederland wél mag (dat wietplantje in je achtertuin), je de kop kan kosten wanneer je naar Amerika reist.

De nieuwe afluisterwet is volgens verantwoordelijk minister Plasterk noodzakelijk om Nederlandse jihadstrijders minutieus in de gaten te houden. Oh ja, joh? De NSA in je broekje! Teruggekeerde Syriëgangers die netjes op Google Calender de datum van hun zelfmoordaanslag noteren en ook nog even op Google Maps een speldje plaatsen. Het is de natte droom van elke inlichtingendienst.

Maar nu de realiteit: in de Verenigde Staten is een door Obama ingestelde commissie al lang tot de conclusie gekomen dat het massaal aftappen van burgers (daar al jaren toegestaan) niet één aanslag heeft verijdeld. In Nederland zal dat niet anders zijn. Eigenlijk best wel logisch wanneer je jezelf de simpele vraag stelt: waarom moet men míj afluisteren om terroristen op te sporen?

Ik kan slechts één zinnig antwoord bedenken: omdat jij bij voorbaat verdacht bent. Nee, niet van het plegen van een aanslag. Wel van fraude. De nieuwe afluisterwet is de opmaat naar de digitale enkelband, naar een overheid die burgers controleert in plaats van dient. Je kunt het op je vingers natellen: langzaam maar zeker zal deze wet verder worden opgerekt. Nog een x-aantal jaren, dan krijgt de Belastingdienst inzage in jouw tapgegevens. En weer een aantal jaren later je werkgever. En daarna je zorgverzekeraar. Eens zien of je dan nog steeds niets te verbergen hebt. Vuile fraudeur!

1 reactie op “De NSA in je broekje”

  1. Nou Willem Positief, en als voordeel kunnen wij ook noteren dat jij als volslagen idioot ook eens een keer ontmaskerd zou kunnen worden. Getikt ben je zeker. Gefrustreerd ben je zeker. Ik wed dat je bent af geserveerd bij een groot bedrijf, de overheid of iets dergelijks. Ruzie met je ex ? Met je ouders? Met je zielenknijper ? Of ben je gewoon de dorpsgek van Schubbekutteveen of een ander achterlijk dorp ? Je bent een zielig geval en ik heb geaarzeld te reageren omdat je dat lekker vindt. Maar… echt belangrijk ben je niet, dus vandaar dat het allemaal wel mee zal vallen met je .Groeten aan je psychiater, die verdient tenslotte een dik belegde boterham aan je .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top