Welkom in het Nederlands Excuses Museum

Hallo kinderen! Welkom in het Nederlands Excuses Museum, mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Acceptatie. Dit museum vertelt jou alles over onze koloniale geschiedenis en al dat andere wat niet meer past in de wereld van nu. Zoals iemand kwetsen bijvoorbeeld.

Je volgt de audiotour. Druk op het cijfer 1 van je mp3-speler.

In de centrale hal valt meteen het twaalf meter hoge marmeren beeld van de rapper Akwasi op. Een van de grootste aanjagers van het Zwarte Pieten-debat. Akwasi wilde Zwarte Piet graag ‘op het gezicht trappen’. Uiteindelijk plaatste hij tijdens de Sinterklaasintocht van 2020 minutenlang een knie in de nek van Zwarte Piet, die daarop overleed.

Gelukkig bleek uit het autopsierapport dat Zwarte Piet niet was gestikt door die knie, maar zwaar allergisch was voor schoensmeer. Akwasi trof dus geen enkele blaam. Hij kreeg dan ook in 2026 de Nobelprijs voor de Vrede. Heel Nederland is trots op hem! Wie weet word jij ook nog eens zo dapper en beroemd! Druk op het cijfer 2.

Dit is de Zaal van Zwarte Piet. Het is anno 2028 moeilijk voor te stellen, maar slaven leefden vroeger niet alleen op plantages, maar ook op daken van huizen. Tegenover het buitenland deed Nederland net alsof deze mensenrechtenschending een onschuldig kinderfeest was. Gemeen hè! Nederland was toen nog een land waar het heel normaal was om anderen te kwetsen. Druk op het cijfer 3.

Wet Erkenning Gekwetsten

Deze zaal staat geheel in het teken van de Wet Erkenning Gekwetsten die komend jaar, op 1 januari 2029, in werking treedt. Kijk maar eens goed rond. Wat een stoere mondkapjes hangen hier, hè! Ze zijn er in alle kleuren van de regenboogvlag. Welke kleur kies jij?

Straks als jij 12 jaar oud bent, moet jij ook zo’n mondkapje op in de openbare ruimte. Net als alle grote mensen! Weet je waarom? Kwetsen is als een virus! Het gaat (net als Covid 19 t/m 27) nooit echt weg, maar steekt de kop steeds weer op. Daar wil het kabinet Klaver iets aan doen. Daarom is het tegenwoordig bij wet verboden om te kwetsen. Je kwetst iemand wanneer hij of zij zich gekwetst voelt.

Verstandiger is het dus om gewoon maar niets te zeggen. Wel zo veilig! Om jou daarbij te helpen, ontwikkelde het Ministerie van Acceptatie samen met het RIVM de speciale mondkapjes die je hier ziet. Ze zijn vervaardigd van hard, geluiddicht plastic en voorzien van een bit. Oftewel het Klaverblad, want straks neem jij ook het spreekwoordelijke blad voor de mond!

Zo kun jij dus nooit meer iemand per ongeluk kwetsen. Want voorkomen is beter dan genezen. Dat is dus allemaal geregeld via de Wet Erkenning Gekwetsten. Zo kan iedereen zijn leven in vrijheid vieren. Een fijne gedachte!

Excuses

Eén dag per jaar nemen alle Nederlanders van 12 jaar en ouder hun Klaverblad twee minuten af. Maar dan enkel en alleen om excuses te maken. Excuses maken doen we elk jaar op 5 december. Niet alleen voor Zwart Piet, maar voor al het andere wat eventueel iemand ooit zou kunnen hebben gekwetst. Excuses zijn altijd een krachtige erkenning van de pijn van velen.

In Duitsland bieden bijvoorbeeld elk jaar op 4 mei miljoenen jongens en meisjes van tussen de 4 en 12 jaar hun excuses aan voor de holocaust. Dat doen zij tegenover leeftijdgenootjes uit andere landen. Een heel mooi gebaar!

Misschien worstel jij ook met de vraag of je sorry moet zeggen voor de wandaden die vast en zeker door jouw voorouders zijn gepleegd. Of voor al die keren dat jij zelf iemand hebt gekwetst. Misschien onbedoeld, maar dat maakt het er niet minder erg op.

Het Nederlands Excuses Museum zegt: ‘Excuses maken? Doen!’ En weet je even niet waarvoor? Als je écht je best doet, is er altijd wel iets te vinden. Denk daar maar eens goed over na!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!